Logo


 

Regelingen 'Niet geleverde zorg' en 'Extra kosten Covid-19' vanaf 1 januari 2022

Geplaatst op 29-12-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Sinds de corona-uitbraak zijn er twee regelingen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Eén regeling om pgb-zorg die niet geleverd kan worden te declareren en één regeling om extra kosten die gemaakt zijn vanwege corona te vergoeden. Dit zijn de regelingen niet-geleverde zorg (NGZ) en Extra Kosten vanwege COVID-19 (EKC). Intussen kan de zorg weer grotendeels doorgaan door vaccinaties, beschermingsmiddelen en andere maatregelen.

 

Regelingen vanaf 2022
De regeling niet-geleverde zorg loopt per 31 december 2021 af en de huidige regeling EKC wordt aangepast. U kunt vanaf 1 januari alleen nog een vergoeding aanvragen voor:

  • de extra kosten voor een vervangende zorgverlener, mits uw huidige budget niet toereikend is.
  • (het vervoer naar) de dagbesteding, bijvoorbeeld als het gaat om duurder vervoer of een hoger tarief omdat er extra ruimte nodig is.
  • het vaccineren van de zorgverlener tijdens werktijd (tot een maximum van 2 uur).

Aparte voorziening voor persoonlijke beschermingsmiddelen in risicosituaties
Om budgethouders en mantelzorgers in risicosituaties te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen bestaat een aparte voorziening (Corona en persoonlijke beschermingsmiddelen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl) die via de apothekers wordt uitgevoerd. De minister is van plan deze voorziening in 2022 te verlengen.

 

Bron: Zorgverzekeraars Nederland (ZN)