Logo


 

Nieuwe regels voor arbeidsovereenkomsten met zorgverleners per 1 januari 2026

Geplaatst op 05-07-2025  -  Categorie: Algemeen

eten-koken-met-begeleidingPer 1 januari 2026 verandert de regelgeving voor budgethouders die een zorgverlener in dienst hebben op basis van een arbeidsovereenkomst voor maximaal drie dagen per week. De overheid is voornemens om de zogenaamde Regeling dienstverlening aan huis (Rdah) te laten vervallen voor deze groep. Hierdoor worden deze arbeidsovereenkomsten gelijkgesteld aan arbeidsovereenkomsten van vier dagen of meer per week, waarvoor al langere tijd andere regels gelden.

Toelichting op de wijziging
Tot nu toe vielen arbeidsovereenkomsten van maximaal drie dagen per week onder een aparte regeling, die minder werkgeversverplichtingen met zich meebracht. Dit verandert. Vanaf 1 januari 2026 worden voor alle pgb-arbeidsovereenkomsten dezelfde wettelijke regels gehanteerd, ongeacht het aantal dagen dat een zorgverlener werkt.

Deze wijziging heeft tot doel om zorgverleners meer arbeidsrechten te geven, zoals bescherming bij ontslag, verzekeringen voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, en doorbetaling bij ziekte.

Situaties waarin deze wijziging niet van toepassing is
De aangepaste regelgeving geldt niet voor zorgrelaties op basis van een overeenkomst van opdracht, bijvoorbeeld:

  • met een eerste- of tweedegraads familielid of partner,
  • met een zelfstandig ondernemer of zzp’er,
  • met een zorginstelling.

Gevolgen van de wijziging
De invoering van deze nieuwe regels betekent dat budgethouders met een arbeidsovereenkomst vanaf 1 januari 2026 werkgeverslasten moeten gaan afdragen. Deze lasten bedragen ongeveer 20% van het brutoloon van de zorgverlener.

Verder zijn zorgverleners vanaf dat moment verzekerd voor werknemersverzekeringen (zoals WW en WIA), ontstaat er een loondoorbetalingsplicht van maximaal twee jaar bij ziekte, en geldt er ontslagbescherming.

Huidige stand van zaken
Vooralsnog hoeft er geen actie ondernomen te worden. Budgethouders ontvangen in de komende periode een brief van de SVB of van de verstrekker van het persoonsgebonden budget (pgb), waarin wordt uitgelegd wat de verandering inhoudt en wat er van hen verwacht wordt.

Signalen en aandachtspunten
Wij maken ons, samen met andere clientorgansiaties zorgen over de volgende punten: 

  • Budgettaire gevolgen: De invoering van werkgeverslasten kan invloed hebben op de toereikendheid van het pgb. Er zijn zorgen over de hoogte van de maximale tarieven en de vergoeding via de verschillende wetten (Wlz, Wmo, Jeugdwet).
  • Tijdige informatievoorziening: Op dit moment is slechts een deel van de budgethouders geïnformeerd. Er is aangedrongen op een snellere en bredere informatievoorziening.
  • Toegankelijkheid: De eerste communicatie van de SVB vond plaats per post. Er is gevraagd om ook toegankelijke vormen van communicatie, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking.
    Vragen en ondersteuning: Voor vragen wordt verwezen naar de website van de Rijksoverheid. Daarnaast wordt binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor leden van de belangenorganisatie

Meer informatie
Actuele informatie kunt u opvragen via Naar-Keuze. 

Deze ontwikkeling vloeit voort uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in 2023 over de Regeling Dienstverlening aan Huis. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen u blijven informeren zodra er meer duidelijkheid is.

Uitspraak CvB

Info Rijksoverheid