Logo


 

Wisselende berichtgeving na AO Trekkingsrechten PGB

Geplaatst op 30-06-2016  -  Categorie: SVB

PGB debatEen meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich woensdag 29 juni 2016  in een debat met staatssecretaris van Rijn uitgesproken voor de zogeheten budgethouders variant waarbij in het systeem van de persoonsgebonden regelingen de budgethouder de regie en de verantwoordelijkheid krijgt. Voorafgaand aan het debat heeft Naar-Keuze een brief aan de leden van de Tweede Kamer gestuurd.

 

Centraal in dit systeem staat een simpel, goed werkend, real time portaal dat volgens de eisen van budgethouders (aan de voorkant) en verstrekkers (aan de achterkant) ontwikkeld moet worden. Ook hoort daarbij een centraal betalingssysteem. In de media verschenen meerdere artikelen waarbij de uitkomsten van het debat nogal verschillend werden geïnterpreteerd in relatie tot de rol van de SVB. Vanuit het Kabinet is vooralsnog geen keuze voor een van de varianten gekozen. Wel is aangegeven dat er op korte termijn geinvesteerd moet worden in een portaal waarin vooral de budgethouder realtime kan zien wat stand van zaken is betreffende het budget en zelf opdrachten kan geven tot betalen.

Coulance regeling
De Tweede Kamer heeft ook gesproken over het afschaffen van de coulance regeling. Die regeling maakt dat de SVB zorgovereenkomsten accepteert en declaraties betaalt die niet aan alle formele vereisten voldoen. De Kamer stemde in met het voorstel van de staatssecretaris en alle ketenpartners om op een beheerste manier de controles weer aan te zetten. Maar dan wel met een gewenningsperiode waarin we budgethouders ondersteunen om met zorgverleners en verstrekkers tot goede indiening te komen.