Logo


 

Uitzending Nieuwsuur over uitluisteren

Geplaatst op 05-09-2017  -  Categorie: Algemeen

Uitzending Dinsdag 5 september 2017, 22.00 uur Nederland 2

 

xxlCliënten met een beperking worden door steeds meer zorginstellingen 's nachts op afstand in de gaten gehouden via 'uitluistersystemen'. In de slaapkamers van de vierhonderd cliënten hangen microfoons en/of camera's.

Er slaapt niemand in de buurt van de bewoners. Als er een melding komt via het uitluistersysteem, gaan twee van de vijf medewerkers van de nachtzorg erop af. In de gehandicaptenzorg is deze manier van werken steeds meer de norm. Maar ouders van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben bezwaren en maken zich zorgen.

"Een gezond kind slaapt ook niet alleen thuis met een babyfoon op de kamer, terwijl degene die luistert een paar kilometer verderop zit", zeggen ouders. Ze zijn bang dat de zorg niet op tijd komt, als er iets aan de hand is.

 

Er zijn veel dingen die maken dat het heel erg veilig lijkt, maar is dat wel zo?

Dorien Kloosterman, clientenorganisatie KansPlus

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet risico's. Uit onderzoek blijkt dat dat er incidenten zijn geweest, zelfs incidenten met een dodelijke afloop. "Mogelijk hadden die niet plaatsgevonden als er iemand fysiek aanwezig was geweest", zegt Dorien Kloosterman van patiëntenplatform KansPlus.

Voor het uitluisteren is technologie nodig en die kan falen, zegt Kloosterman. "Er kunnen ook meerdere incidenten tegelijkertijd zijn, waarop men niet snel genoeg kan reageren. Kortom, er zijn veel dingen die maken dat het heel erg veilig lijkt, maar het is de vraag of dat ook daadwerkelijk zo is."