Logo


 

Meldactie ernstig meervoudige beperking

Geplaatst op 25-04-2017  -  Categorie: Algemeen

IkziejewelZoals bekend heeft naar-Keuze vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend met KansPlus, algemene vereniging voor ouders en familie van mensen met een verstandelijke beperking. Graag brengen we in het kader van onze samenwerking deze meldactie onder uw aandacht.

Vorige week en de week daarvoor is tijdens uitzendingen van het programma Kassa aandacht besteed aan de problemen rond de zorg voor mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Het ging in deze uitzendingen vooral om de problemen waar ouders die hun kind nog thuis hebben tegenaan lopen, en veelal gebruik maken van een PGB. Tijdens de laatste uitzending startte de twitteractie #ikziejewel.

Pamflet
De ouders presenteerden in Kassa een pamflet: ‘Ook ZEVMB-kinderen hebben recht op een ‘goed leven’’. Na de uitzending is het pamflet ruim 20.000 keer gedeeld en heeft het ruim 1,5 miljoen mensen bereikt via Facebook.

Politiek
Lillian Marijnissen (SP) en Vera Bergkamp (D66) hebben ervoor gezorgd dat het weer op de politieke agenda komt. Op 18 mei komt er een apart, breed en algemeen overleg over het gehandicaptenbeleid waarin ook over het maatwerkprofiel en het pamflet wordt gesproken.

“Nog altijd is de vragenlijst voor toelating tot de Wlz gericht op volwassenen. Het onderzoek laat al maanden op zich wachten. Ook zou met een nieuw afwegingskader zo snel mogelijk een einde aan de onzekerheid en enorme bureaucratische last bij de ouders moeten komen. Elk jaar opnieuw moeten aantonen dat je kind ernstig gehandicapt is, is te idioot voor woorden”, aldus een ouder.

#ikziejewel
De ouders zijn een twitteractie gestart. Doe mee met de actie en zorg ervoor dat héél Nederland het pamflet ziet en van zich laat horen. Plaats een foto op social media met de hashtag #ikziejewel. Op die manier hopen we dat meer en meer mensen het pamflet en deze noodkreet zien.

Kijk naar de uizending van 8 april en 15 april

De uitzendingen zijn krachtige signalenl dat er iets moet gebeuren, maar als Naar-Keuze en KansPlus willen we verder gaan dan alleen een signaal afgeven. Door middel van een meldactie willen we het signaal onderbouwen en we willen waar dat noodzakelijk blijkt ook zoveel mogelijk met melders zelf kijken welke concrete acties mogelijk zijn om de zaak in beweging te krijgen. Op 18 mei staat een Algemeen Overleg gepland over de gehandicaoptenzorg. Graag willen wij uw reacties gebruiken om een brief aan de politici te schrijven voorafgaand aan het debat.

Indien u zelf een familielid heeft met een ernstige meervoudige beperking, willen wij u vragen ook deel te nemen aan deze meldactie. U kunt dat doen door op deze link te klikken.

Het gaat er overigens niet om alleen reacties te krijgen als er problemen zijn. Ook als u tevreden bent over hoe het gaat is uw reactie welkom, zodat we een goed totaalbeeld krijgen.