Logo


 

Meer onderzoek nodig voordat beschermd wonen Wmo opnieuw wordt ingedeeld

Geplaatst op 14-11-2017  -  Categorie: Wooninitiatieven  -  Bron: Zorgvisie

wonenenpgbDe ontwikkeling van een nieuw verdeelmodel voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen moet tijdelijk worden stilgelegd. Voordat die weer kan worden hervat, moet er eerst meer inzicht komen in de aantallen cliënten die gebruikmaken van deze zorg. Dat stelt de commissie gezondheid en welzijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

In 2015 bracht de commissie Dannenberg een rapport uit over beschermd wonen, waarin werd geadviseerd om hiervoor een nieuw verdeelmodel te ontwikkelen. ‘Een verdeelmodel moet het voor een gemeente aantrekkelijk maken om in te zetten op preventie, om meer samenhang in de ondersteuning te bieden en verkokering te doorbreken. Dat betekent dat de keus voor de per burger of gezin in te zetten ondersteuning niet door oneigenlijke financiële afwegingen moet worden beïnvloed’, staat in het rapport te lezen. Daarom moet er niet langer een verdeling zijn over centrumgemeenten, maar een verdeling over alle gemeenten. Dit verdeelmodel zou vanaf 2020 moeten worden toegepast.

Plannen verdeelmodel beschermd wonen stilgelegd

De VNG-commissie gezondheid en welzijn heeft de ontwikkeling van het nieuwe verdeelmodel nu tijdelijk stilgelegd. Volgens de commissie zijn er nog te veel onzekerheden over de aantallen cliënten die gebruikmaken van beschermd wonen of maatschappelijke opvang. ‘Het gaat dan vooral om onzekerheid over de omvang van de groep cliënten die van de Wmo naar de Wlz gaan en over het budget dat daarmee gemoeid is. De commissie vindt wel dat de beweging in de lijn van het advies van de commissie-Dannenberg moet doorgaan’, schrijft de VNG.

Reactie GGZ Nederland

De branchevereniging liet samen met de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie in 2015 al weten dat er meer onderzoek nodig is naar de groep cliënten die gebruikmaakt van maatschappelijke opvang en beschermd wonen. ‘Er moet inzicht komen in aantallen cliënten, prevalentie, cliëntprofielen en zorgvraag’, schrijft GGZ Nederland nu. ‘Daarnaast moet er inzicht worden verkregen in de gewenste schaalgrootte van de uitvoering als het gaat om gemeentelijke capaciteit.’ Volgens de branchevereniging ligt er een taak voor staatssecretaris Paul Blokhuis om een voorstel te maken voor de organisatie en financiering van beschermd wonen en een route uit te stippelen voor de toegang tot de Wlz van ggz-cliënten. Als de Wlz toegankelijk wordt voor cliënten uit de ggz, zal dat volgens GGZ Nederland gevolgen hebben voor de verdeling van middelen tussen Wlz en Wmo. De branchevereniging vindt wel dat er moet worden doorgegaan op de lijn die de commissie Dannenberg heeft ingezet.