Logo


 

Hoge Koninklijke onderscheiding voor Mia Kusters

Geplaatst op 26-04-2023  -  Categorie: Algemeen
mia-2Gerard Jochems, voorzitter van Naar-Keuze en Dorien Kloosterman ,adviseur van Naar-Keuze zitten in het complot om een lintje voor Mia aan te vragen. Maar zoon Björn (met Down syndroom) is initiatiefnemer. Hij schrijft een brief aan de burgermeester waarin hij uitlegt dat zijn ouders blij waren toen hij werd geboren, maar ‘ons mam’ in dagelijks leven kraamverzorgster, ook meteen begreep dat hij Down syndroom heeft. Haar verbazing is groot dat ze het wiel zelf moet uitvinden en sticht samen met anderen de eerste Down Poli in Nederland. Zij is vanaf het begin en nog steeds actief kerngroep ouder van stichting Down syndroom en heeft in haar leven heel veel ouders kunnen helpen en ondersteunen om de juiste weg te vinden. In 2020 volgt ze de opleiding mantelzorgmakelaar en na het behalen van dit certificaat heeft zij van het vrijwilligerswerk haar beroep kunnen maken als mantelzorgermakelaar en clientondersteuner. Ook voor budgethoudersvereniging Naar-Keuze is zij enorm actief. Zij is betrokken bij de kadergroep in Zuid Nederland, een aantal betrokken geweest als bestuurslid en nu al weer een aantal jaar projectmedewerker. Van 2017 tot 2020 was Mia lid van de wijkraden van ORO en lid van het dagelijks bestuur van de centrale cliëntenraad.
Sinds 2015 is Mia bestuurslid van de stichting die nu SoWerkSaam heet (voorheen WMO Platform Someren). Een stichting die vooral de gemeente adviseerde en waar mevrouw vraagbaak werd als het gaat om kinderen met een verstandelijke beperking. Nu staat de stichting meer in het teken van het in gesprek zijn met de inwoner en delen van verhalen.
Veel ouders met een kind met een beperking weten de weg naar Mia te vinden. Mia werkt vanuit huis, vaak ’s avonds laat (en soms ’s nachts) nog om ouders de juiste informatie te geven en te ondersteunen met PGB aanvragen, voorbereidingen gesprekken met het zorgkantoor enz. Op het moment dat de burgemeester bij haar voordeur aanbelde, zat ze verwikkeld in een lastige meerzorgaanvraag voor een van de cliënten. Vanwege de landelijke uitstraling van haar vrijwilligerswerk, ontving zij, in het bijzijn van de voorzitter en adviseur van Naar-Keuze, de koninklijke onderscheiding RIDDER in de orde van Oranje Nassau. schaal-mia
Mia heeft de hoge koninklijke onderscheiding meer dan verdiend en wordt dan ook van harte gefeliciteerd door Naar-Keuze. Op de feestvreugde te verhogen heeft Naar-Keuze haar een sculptuur van Artihove gegeven, een glazen schaal met inscriptie gedragen door de vele mensen (handen) waar Mia zich hard voor maakt. Van harte gefeliciteerd.