Logo


 

Geen herkeuring voor 50-plusser in Wajong

Geplaatst op 19-12-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Bron:

KlijnsmaTienduizenden 50-plussers die al decennialang in de Wajong zitten, hoeven toch niet naar het UWV voor een herkeuring. Staatssecretaris Klijnsma heeft dat in overleg met de uitkeringsinstantie besloten.

Volgend jaar krijgen mensen die ouder zijn dan 50 en al voor hun 18de een arbeidsbeperking hadden een brief van het UWV. Daarin staat dat zij "geen arbeidsvermogen" hebben en daarom niet worden gekort op hun uitkering. Klijnsma zegt dat ze Wajongers niet meer wil belasten dan strikt noodzakelijk.

Dat betekent dat de staatssecretaris van gedachten is veranderd, want in 2013 besloot ze nog om bij iedereen met een Wajong-uitkering te kijken of ze misschien toch kunnen werken. Als dat het geval is dan worden ze op hun uitkering gekort.  

"Baan gunnen"
De SP en GroenLinks vroegen vorig jaar om voor ouderen een uitzondering te maken, omdat zij moeilijk aan een baan komen. Klijnsma ging daar toen niet in mee, omdat ze ook 50-plussers met een handicap "een baan gunde". 

Maar na overleg met het UWV heeft ze anders besloten. Vorige maand liet ze de Tweede Kamer al weten dat er voor sommige Wajongers een uitzondering komt en nu blijkt het bij navraag door Trouw te gaan om alle Wajongers van 50 jaar of ouder.