Logo


 

Forum

Dorien 02 jan 2025
Vanaf 2025 krijgt iedereen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) een persoonsgebonden budget (pgb) op maat. Bij pgb op maat kijkt het zorgkantoor samen met de aanvrager naar iemands zorgvraag. En daarna welk budget daarbij past. Pgb op maat vervangt het automatische basisbedrag dat aanvragers eerder kregen.

Dorien 02 jan 2025
Een [b]ouderinitiatief[/b] is een samenwerkingsvorm waarin ouders of verwanten van mensen met een (meestal) verstandelijke of lichamelijke beperking zelf een woonvorm of zorgorganisatie opzetten voor hun kind of naaste. Het idee achter een ouderinitiatief is om zorg en ondersteuning te organiseren die precies aansluit bij de behoeften en wensen van de bewoners, met meer zeggenschap en betrokkenheid van ouders en familie. Belangrijke kenmerken van een ouderinitiatief: [b]Eigen regie[/b]: Ouders of verwanten bepalen hoe de zorg wordt ingericht en wie deze verleent. Dit biedt meer controle over de kwaliteit van zorg en het leven van de bewoners. [b]Wonen in een kleinschalige setting[/b]: Vaak gaat het om een huis of een appartementencomplex waar meerdere bewoners met een beperking samenwonen, met zorg op maat. [b]Zorg en begeleiding[/b]: De zorg wordt vaak gefinancierd via een persoonsgebonden budget (PGB) of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Ouders kiezen een zorgaanbieder of nemen personeel in dienst. [b]Samenwerking tussen ouders[/b]: De ouders werken nauw samen om de woon- en zorgsituatie van hun kinderen te organiseren. Ze vormen vaak een stichting of vereniging om het initiatief te beheren. [b]Gezinsvervangend wonen[/b]: Een ouderinitiatief is geen instelling, maar voelt voor bewoners vaak als een thuis met een persoonlijke benadering en meer betrokkenheid van familie. Voordelen van een ouderinitiatief: Meer invloed op de kwaliteit van zorg. Kleinschaligheid zorgt voor een hechtere en veiligere omgeving. Individuele wensen en behoeften van bewoners staan centraal. Ouders kunnen beter sturen op kosten en zorgverlening. Uitdagingen: Veel verantwoordelijkheid voor de ouders, bijvoorbeeld rond financiën, organisatie en personeel. Intensieve samenwerking met andere ouders is nodig. Het opzetten van een ouderinitiatief kan ingewikkeld zijn door regelgeving en financiering. Heeft u interesse in een ouderinitiatief of wilt u meer weten over hoe u er een kunt starten? Neem contact op met Naar-Keuze.

Dorien 02 jan 2025
U heeft minimaal 25% meer budget zorg dan mogelijk is in uw zorgprofiel; Uit uw cliëntprofiel, zorgplan en zorgbehoefte moet blijken dat u Meerzorg nodig heeft. Dus dat er sprake is van extreme zorgzwaarte waardoor het extra budget nodig is Het is duidelijk om welke zorg en hoeveel zorg het gaat, en dat deze zorg noodzakelijk is. U heeft extra budget nodig voor directe zorg handelingen. U kunt geen Meerzorg aanvragen voor het financieren van toezicht of 24-uurszorg Er is geen geschikt zorgaanbod mogelijk binnen uw zorgprofiel. Een gedragskundige of behandelaar heeft uw zorgplan ondertekend. U krijgt de zorg van minimaal 1 professionele zorgverlener. U komt niet in aanmerking voor een andere regeling voor extra budget, zoals EKT, PAB, Beademingstoeslag, Maatwerktoeslag Dure dagbesteding of Maatwerktoeslag kind; U komt in aanmerking of maakt reeds gebruik van een van deze regelingen maar dit is niet voldoende; Minstens één professionele zorgverlener met het deskundigheidsniveau van verpleegkundige, SPH’er of vergelijkbaar is direct betrokken bij de zorg; Uw aanvraag is onderbouwd en ondertekend door een gedragskundige/behandelaar die bij uw zorgsituatie is betrokken (of eventueel, in overleg met het zorgkantoor, uw huisarts); In uw aanvraag staat duidelijk onderbouwd welke zorg u nodig heeft en hoeveel. U verantwoord thuis kunt wonen.

Dorien 02 jan 2025
[color=#111111; font-family: Roboto, sans-serif; font-size: 20px]Meerzorg kan mogelijk zijn als u (of uw kind): [/color]minstens 25% meer zorg nodig heeft dan het zorgprofiel biedt[color=#111111; font-family: Roboto, sans-serif; font-size: 20px]. Meerzorg voor een individuele cliënt wordt vaak gebruikt om extra uren zorg of begeleiding te kunnen financieren. Meerzorg kan ook voor een groep cliënten aangevraagd worden.[/color]

Dorien 02 jan 2025
Binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) staat [b]EKT[/b] voor [b]extra kosten thuis[/b]. Dit zijn kosten die u kunt maken als u ervoor kiest om zorg uit de Wlz thuis te ontvangen in plaats van in een zorginstelling. Deze extra kosten kunnen ontstaan omdat zorg thuis vaak duurder is dan zorg in een instelling. [b]Extra zorguren[/b]: Als er meer zorg nodig is dan wat in een instelling geleverd zou worden. De regeling [b]EKT[/b] maakt het mogelijk om – onder specifieke [b]voorwaarden[/b] – zorg thuis te ontvangen, ook al zijn die zorgkosten hoger dan in een instelling. Het zorgbudget kan met de regeling [b]EKT[/b] opgehoogd worden tot maximaal 125%. Deze regeling is er voor mensen die zorg ontvangen via een MPT of pgb.

Vereniging Naar-Keuze

Vergezicht 36  
6661 RE Elst
T (0481) 374589  

b.g.g.
bel met 06-46291032 (Dorien)
of 06-10852575 (Mia)
rootnak.[antispam].@naar-keuze.nl 

Inloggen