Foto elysion
Logo wooninitiatieven.nl
Foto elysion02

 

Wooninitiatieven.nl is een ontmoetingssite voor mensen met een beperking en hun ouders. Hier vindt u een overzicht van ouder(woon)initiatieven, oproepen, begeleidingsmogelijkheden en veel links naar informatie over ouder(woon)initiatieven.Jeugdland

Bij een ouder(woon)initiatief ligt het initiatief bij de mensen met een beperking, ouders of verwanten. Zij hebben de zeggenschap en regie in een traject dat moet leiden tot wonen met begeleiding, in welke gewenste vorm dan ook.

Steeds vaker worden dit soort initiatieven ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke, meervoudig complexe of psychiatrische beperking.

Op deze site kunt u ervaringen uitwisselen over ouder(woon)initiatieven.

 


 

 

Informatiebijeenkomsten over Wzd

Op 1 januari 2020 treedt de Wet zorg en dwang in werking. Deze wet vervangt, samen met de Wvggz, de Wet Bopz.

Ook voor ouderinitiatieven Deze nieuwe wet is ook van toepassing op mensen die thuis wonen of in een ouderinitiatief. De wet geldt ook voor dagbestedingslocaties en logeerhuizen. Uitgangspunt van deze nieuwe wet is dat ieder mens het recht heeft om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken. Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking of met dementie. 

In november 2019 organiseert Naar-Keuze in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport diverse informatiebijeenkomsten voor betrokken ouders, bestuurders van ouderinitiatieven, door het hele land. Aan de hand van een inleiding en de gelegenheid om vragen te stellen leert u wat er voor uw ouderinitiatief zou kunnen veranderen, het op het moment dat de nieuwe wet ingaat en wat uw rol is als bestuurder van een ouderinitiatief. Hoe kunt u zich voorbereiden?

We willen zoveel mogelijk ouderinitiatieven de kans bieden om de informatiebijeenkomsten bij te wonen. Daarom vragen wij u om deze uitnodiging door te geven aan andere bij u bekende ouderinitiatieven. Na afloop ontvangt u de handreiking Wzd en Ouderinitiatieven, die op dit moment wordt samengesteld.

De volgende data en plaatsen zijn gepland:

  • Maandag 4 november 2019 van 16.00 tot 18.30 uur in Utrecht (incl. broodjes)
  • Zaterdag 9 november van 10.00 tot 12.00 uur in Zwolle
  • Zaterdag 16 november van 10.00 tot 12.30 in Tiel (maakt deel uit van bijeenkomst over kwaliteit in ouderinitiatieven)
  • Woensdag 20 november van 19.30 tot 22.00 uur in Eindhoven
  • Woensdag 27 november van 19.30 tot 22.00 uur in de omgeving van Dordrecht

U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomsten via het aanmeldformulier. Voor meer informatie over de workshops kunt u contact opnemen met;

Naar-Keuze Dorien Kloosterman tel (0481) 374589
Of neiroD.[antispam].@naar-keuze.nl
www.naar-keuze.nl

Eerstvolgende bijeenkomst(en) (ouder)wooninitiatieven

Platform ouder(woon)initiatieven Zuid Nederland

De volgende bijeenkomst van woonplatform Zuid Nederland staat gepland op zaterdag 15 februari 2020 in Breda. Hier vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden..