Foto elysion
logo-ouderinitiatieven
Foto elysion02
afbeelding1-nov-22

Bijeenkomst ouderinitiatieven

Op zaterdag 19 november 2022 vindt in het Dorpshuis ’t Perron de halfjaarlijkse bijeenkomst voor ouderinitiatieven plaats. Deze wordt georganiseerd door de Budgethouders Vereniging Naar-Keuze. Er zijn meer dan 60 betrokkenen van ouderinitiatieven aanwezig, veelal bestuursleden, betrokken ouders van zowel initiatieven die al een tijd operationeel zijn, als van initiatieven die nog in de opstartfase zitten.

Om 10 uur opent Dorien Kloosterman de bijeenkomst. Zij heet iedereen welkom en ging kort in op de historie van Naar-Keuze. Ze noemde nog even kort het hele scala aan activiteiten en ondersteuning dat Naar-Keuze oppakt voor aangesloten (en niet aangesloten) budgethouders of hun vertegenwoordigers.

Drie ouderinitiatieven ‘op de kruk’. Dit jaar is een oude traditie hersteld. Ouderinitiatieven uit Roermond, Vlijmen en Eindhoven gaan in op drie actuele thema’s.

De energiecrisis
Alle bewoners van alle drie de ouderinitiatieven hebben de energietoeslag mogen ontvangen. Op welke wijze de ouderinitiatieven gebruik kunnen maken van het vanaf 2023 geldende energieplafond is nog niet bekend. Daarvoor is wel een motie ingediend door de Tweede Kamer. Begin 2023 zullen we daar nader over worden geïnformeerd.

Het tekort aan personeel
Bij de drie ouderinitiatieven is niet echt een tekort aan personeel, wel is het moeilijk om een vacature in te vullen. Het personeel wil graag bij het ouder initiatief werken. Maar de voorwaarden daarvoor zijn o.a. een goede betaling (soms volgens CAO), maar vooral ook waardering, en wat extra’s (een team uitje, een kerstgeschenkje, etc.)

WTZA
Alle zorgaanbieders moeten voldoen aan de WTZA; dat geldt ook voor ouderinitiatieven.

 

Thema tafels
Het onderdeel Thema tafels is een vast onderdeel van de bijeenkomsten. De hele groep, zo’n 65 mensen, verdeelt zich aan een 10-tal tafels. Aan iedere tafel zitten zoveel mogelijk verschillende ouderinitiatieven. Er is een leidraad voor het gespreksonderwerp, of meerdere onderwerpen. Het is ook de ervaring dat de deelnemers aan de tafel zich niet per se houden aan deze onderwerpen, maar datgene bespreken wat ieder interessant vindt. Het is vooral ervaringen delen en leren van elkaar.

Het is een uiterst levendige discussie. Van begin tot einde. Het is ook goed te zien, dat er veel gedaan wordt aan netwerken. Mensen vinden het fijn elkaar te ontmoeten en maken daar ook tussendoor graag gebruik van. De tijd voor dit onderdeel blijkt altijd te kort

De actualiteiten rond PGB
Dit laatste onderdeel wordt ook altijd door de deelnemers erg gewaardeerd. De laatste ontwikkelingen worden beschreven en uitgelegd door Dorien Kloosterman. We kunnen niet zeggen dat hier eens een keer niets te melden valt helaas. Het gehele veld is constant in ontwikkeling. Via deze link komt u bij de presentatie, die ook verstuurd is naar alle deelnemers.